Egyszerű, de nagyszerű húsvéti sütemény receptek

Photo by olga Volkovitskaia on Pexels.com

Március utolsó hétvégéjén – azaz pár nap múlva – beköszönt Húsvét, ami egyet jelent a szokásos hétvégi menünél jóval különlegesebb, szezonálisabb ételeket felsorakoztató menüsorral. Az édesszájúak legnagyobb örömére ilyenkor édességek, sütemények különböző kombinációiból is bőven akad, melyekhez ebben a cikkben mi is igyekszünk ihletet adni.
Íme 5 egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandozó finomság receptje, hogyan s mintje.

A pontos elkészítéshez a mindmegette.hu oldalon megtalálható recepteket hívtuk segítségül.

1. HÚSVÉTI CSOKITOJÁS EPERHABBAL

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. A krémhez az epret megpucoljuk és megmossuk. Apróra vágjuk és egy tálban villával pürésítjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Ha teljesen kemény, hozzáforgatjuk az epret.
  3. A tojásokat óvatosan kettépattintjuk és tányérra helyezzük őket.
  4. Nyomózsákba töltjük a krémet, és a segítségével megtöltjük a habbal a tojásokat.

2. HÁZI PILÓTA KEKSZ

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. A házi Pilóta keksz elkészítéséhez a tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos, átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
  2. A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaóport szórunk. 3 mm vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
  3. Kikent, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
  4. A krémhez a hozzávalókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat is belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
  5. Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.
+1 kissé bonyolultabb recept, a gluténérzékenyekre is gondolva: GLUTÉNMENTES PILÓTA KEKSZ

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. gluténmentes pilóta keksz elkészítéséhez a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaót.
  2. Rizsliszttel megszórt felületen előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét ízlés szerint mintázhatjuk.
  3. A kekszeket 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Mivel a kakaósnál elég nehéz a szín alapján eldönteni, mikor sült meg, ezért érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal együtt sütni.
  4. Közben elkészítjük a krémet is. A porcukort, a rizslisztet, a vaníliás pudingport, a kakaóport és a tojást egy lábasba mérjük, összekeverjük majd hozzáadjuk a habtejszínt. Csomómentesre keverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a vajat is hozzákeverjük.
  5. Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük a krémet, és a hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Végül a barna és világos keksz alapokat összeragasztjuk a krémmel. 

Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.

3. CITROMOS-TÚRÓS KEKSZES SÜTEMÉNY

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. citromos-túrós kekszes sütemény elkészítéséhez a tejfölt kanalazzuk keverőtálba, majd fokozatos adagolva keverjük simára a zselatinnal.
  2. A túrót törjük át, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgassuk hozzá a zselatinos tejfölt.
  3. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. Rakjuk ki az alját a keksz felével, simítsuk rá a túrókrémet. A tetejét rakjuk ki a maradék keksszel.
  4. A süteményt tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. Másnap szépen szeletelhető. 
4. TÖRÖK SÁRGARÉPÁS SZELET

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sárgarépát meghámozzuk, késes aprítóban finomra vágjuk, vagy egy tálba reszeljük.
  2. Hozzáforgatjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet. A keveréket lábasba tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben lefedjük, de hagyunk egy kis részt a távozó hőnek.
  3. Belekeverjük a durvára vágott dióféléket, majd a masszát 1 cm magasan egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Négyzetekre vágjuk, majd megforgatjuk mindegyiket a kókuszreszelékben.
5. OMLÓS LINZER BARACKLEKVÁRRAL

HOZZÁVALÓK

ELKÉSZÍTÉS

  1. Az omlós linzer elkészítéséhez a porcukrot, a sütőport és a lisztet egy tálba vagy egy gyúrótáblára szórjuk.
  2. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, elkezdjük összedolgozni (a vajat a kezünkkel összemorzsoljuk). Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől.
  3. A vajas lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojást és jól összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  4. A sütést megelőzően a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és kiszaggatjuk a linzerkarikákat, majd a tepsire helyezzük. Minden második karika közepét pici kiszúróval szúrjuk ki.
  5. Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 percig sütjük a süteményeket. A megsült linzereket sárgabaracklekvárral összeragasztjuk.

A cikkben felsorolt receptek és képek, videó forrása: mindmegette.hu

Exit mobile version