Március utolsó hétvégéjén – azaz pár nap múlva – beköszönt Húsvét, ami egyet jelent a szokásos hétvégi menünél jóval különlegesebb, szezonálisabb ételeket felsorakoztató menüsorral. Az édesszájúak legnagyobb örömére ilyenkor édességek, sütemények különböző kombinációiból is bőven akad, melyekhez ebben a cikkben mi is igyekszünk ihletet adni.
Íme 5 egyszerűen elkészíthető, ínycsiklandozó finomság receptje, hogyan s mintje.
A pontos elkészítéshez a mindmegette.hu oldalon megtalálható recepteket hívtuk segítségül.
1. HÚSVÉTI CSOKITOJÁS EPERHABBAL

HOZZÁVALÓK
- 30dkg eper
- 3db tojás
- 3ek porcukor
- 6db csokitojás
ELKÉSZÍTÉS
- A krémhez az epret megpucoljuk és megmossuk. Apróra vágjuk és egy tálban villával pürésítjük.
- A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Ha teljesen kemény, hozzáforgatjuk az epret.
- A tojásokat óvatosan kettépattintjuk és tányérra helyezzük őket.
- Nyomózsákba töltjük a krémet, és a segítségével megtöltjük a habbal a tojásokat.
2. HÁZI PILÓTA KEKSZ
HOZZÁVALÓK
- A tésztához:
- 2db tojás
- 25dkg margarin
- 25dkg porcukor
- 1csom vaníliás cukor
- 1csom sütőpor
- 50dkg finomliszt
- tej, hogy a tészta összeálljon
- 2ek kakaópor
- A krémhez:
- 20dkg porcukor
- 2db tojás
- 3ek liszt
- 1ek kakaópor
- 3dl tej
- 10dkg csokoládé
- rumaroma
- 15dkg vaj vagy margarin
ELKÉSZÍTÉS
- A házi Pilóta keksz elkészítéséhez a tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos, átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaóport szórunk. 3 mm vastagra nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
- Kikent, kilisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
- A krémhez a hozzávalókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat is belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
- Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.
+1 kissé bonyolultabb recept, a gluténérzékenyekre is gondolva: GLUTÉNMENTES PILÓTA KEKSZ
HOZZÁVALÓK
- A tésztához:
- 30dkg it’ s us miklos’ universal mix lisztkeverék
- 12.5dkg porcukor
- 1csom vaníliás cukor
- 1db tojás
- 12.5dkg vaj
- 1ek holland kakaó
- A krémhez:
- 20dkg porcukor
- 4ek rizsliszt
- 2dkg vaníliás pudingpor
- 2ek holland kakaópor
- 2db tojás
- 4dl habtejszín
- 10dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A gluténmentes pilóta keksz elkészítéséhez a lisztet, a porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást és a vajat és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. 2 egyenlő részre osztjuk, majd az egyikbe belegyúrjuk a kakaót.
- Rizsliszttel megszórt felületen előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejét ízlés szerint mintázhatjuk.
- A kekszeket 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Mivel a kakaósnál elég nehéz a szín alapján eldönteni, mikor sült meg, ezért érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal együtt sütni.
- Közben elkészítjük a krémet is. A porcukort, a rizslisztet, a vaníliás pudingport, a kakaóport és a tojást egy lábasba mérjük, összekeverjük majd hozzáadjuk a habtejszínt. Csomómentesre keverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még melegen a vajat is hozzákeverjük.
- Folyamatosan kevergetve langyosra hűtjük a krémet, és a hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Végül a barna és világos keksz alapokat összeragasztjuk a krémmel.
Tipp: Kohári Éva gluténmentes receptjeit megtalálod weboldalán, a Gluténmentes Íz-lik blogon.
3. CITROMOS-TÚRÓS KEKSZES SÜTEMÉNY
HOZZÁVALÓK
- 15dkg tejföl
- 2csom instant zselatin
- 75dkg félzsíros túró
- 1db biocitrom lereszelt héja
- 15dkg porcukor
- 2csom vaníliás cukor
- 20dkg darált háztartási keksz
ELKÉSZÍTÉS
- A citromos-túrós kekszes sütemény elkészítéséhez a tejfölt kanalazzuk keverőtálba, majd fokozatos adagolva keverjük simára a zselatinnal.
- A túrót törjük át, reszeljük hozzá a citromhéjat, majd keverjük simára a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgassuk hozzá a zselatinos tejfölt.
- Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. Rakjuk ki az alját a keksz felével, simítsuk rá a túrókrémet. A tetejét rakjuk ki a maradék keksszel.
- A süteményt tegyük egy éjszakára hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. Másnap szépen szeletelhető.
4. TÖRÖK SÁRGARÉPÁS SZELET
HOZZÁVALÓK
- 50dkg sárgarépa
- 20dkg kristálycukor
- 0.5tk őrölt fahéj
- 1tk vaníliaaroma
- 10dkg dió, mogyoró, mandula vagy pisztáciabél
- 5dkg kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
- A sárgarépát meghámozzuk, késes aprítóban finomra vágjuk, vagy egy tálba reszeljük.
- Hozzáforgatjuk a cukrot, a fahéjat és a vaníliát, majd hozzáadunk 2,5 dl vizet. A keveréket lábasba tesszük, és kis lángon addig főzzük, amíg az összes folyadék elpárolog. Közben lefedjük, de hagyunk egy kis részt a távozó hőnek.
- Belekeverjük a durvára vágott dióféléket, majd a masszát 1 cm magasan egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. A hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Négyzetekre vágjuk, majd megforgatjuk mindegyiket a kókuszreszelékben.
5. OMLÓS LINZER BARACKLEKVÁRRAL
HOZZÁVALÓK
ELKÉSZÍTÉS
- Az omlós linzer elkészítéséhez a porcukrot, a sütőport és a lisztet egy tálba vagy egy gyúrótáblára szórjuk.
- Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, elkezdjük összedolgozni (a vajat a kezünkkel összemorzsoljuk). Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől.
- A vajas lisztkeverékhez hozzáadjuk a tojást és jól összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és 1-2 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
- A sütést megelőzően a tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagra, és kiszaggatjuk a linzerkarikákat, majd a tepsire helyezzük. Minden második karika közepét pici kiszúróval szúrjuk ki.
- Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 percig sütjük a süteményeket. A megsült linzereket sárgabaracklekvárral összeragasztjuk.
A cikkben felsorolt receptek és képek, videó forrása: mindmegette.hu