Immár tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyét a Magyar Cukrász Ipartestület, amelyet idén Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta nyert – olvasható az ipartestület oldalán.
A Magyar Cukrász Ipartestület ügyvezetője, Selmeczi László elmondta, 19. alkalommal írták ki a Magyarország Tortája versenyt, amit ezúttal a dobostorta 140. évfordulójának jegyében hirdettek meg. Olyan süteményeket vártak, amelyekben a dobostorta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználni, szabadon választott mennyiségben és módon, kiegészítve egy megadott alapanyagkosárból választott hozzávalókkal.
Elmondása szerint a gyulai Kézműves Cukrászda által alkotott DCJ Stílusgyakorlat alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése.
Az alkotás a hagyomány és innováció egységét képviseli: a meggy, csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem emlékezetes élményt – számolt be róla az MTI.

Az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
Ezekből az alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál:
- a Kárpát-medencében őshonos fűszerek (pl. kakukkfű, levendula, menta, zsálya, izsóp, lestyán, csombor)
- hungarikum pálinkák vagy a Kárpát-medence őshonos szőlőfajtáiból készült borok (pl. barackpálinka, szilvapálinka, almapálinka, meggypálinka, pl: kéknyelű, furmint, hárslevelű, kadarka)
- őshonos magyar gyümölcsök (pl. berkenye, kajszibarack, meggy, birs, őszibarack, alma, körte, cseresznye, szilva)
Kihirdették Magyarország cukormentes tortáját is, ami idén a csokoládés-meggyes Álmodozó lett, Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza alkotta meg – jelentették be csütörtökön az Országházban tartott díjátadón, ahol az idei Szent István-napi kenyeret is bemutatták.
A Szent István-napi kenyér díját a balmazújvárosi Balmaz Sütöde nyerte el tönkölylisztes Alföldi Pajta kenyerével, az innovatív kenyér kategória győztese a mórahalmi Varga Pékség extraszűz olívaolajos mediterrán kenyere lett, míg a leveles sétáló sütemény kategóriájában a Három Tarka Macska Pékség szerzett első helyet az Augusztusi álom elnevezésű, brownie-töltelékes, meggyszószos süteménnyel.
A nyertes tortákat augusztus 19-től országszerte több száz cukrászdában is meg lehet kóstolni.
Az árusító cukrászdák listáját az érdeklődők augusztus 18-tól megtalálják a www.cukraszat.net oldalon.










Hozzászólások