A Food not Bombs (FNB) célja, hogy az eladásra már nem szánt, de emberi fogyasztásra még alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket megmentse, hogy azokból rászorulók részére étel készülhessen. A kezdeményezés 2018-ban Debrecenben is elindult, akkor az Alföld TV stábja kísérte végig az önkéntesek egy napját, hogy bemutassa, miként zajlik az ételmentés.
Arról, hogyan alakul azóta a segítő csapat munkássága, Andráskó Dániellel, az FNB Debrecen szervezőjével beszélgettünk.
A piacokon árusított, főleg a kevésbé esztétikus zöldségek egy része a kukában végzi, hiszen nem szívesen adnak pénzt a nem tökéletes portákért a vásárlók. Ezt igyekeztek megfékezni, majd a megmentett alapanyagból rászorulóknak főztök. 2018 óta milyen úton halad az ételmentő csapat munkássága?
Andráskó Dániel: Jól. Mostanra három piacon is gyűjtünk zöldségeket a főzéshez, eddig a Fórum melletti Nagypiacról, és a Malompark melletti Kispiacról mentettünk, de azóta már Józsáról is kapunk jócskán, előfordul, hogy a mentett zöldségek felét onnan hozhatjuk el. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mára elfogadóbbak az árusok a kezdeményezéssel szemben, ez határozottan pozitív. Minden gyűjtés előtt egy héttel szórólapot osztunk a piacokon, hogy tudjanak a közelgő akciónkról, és ezt annak idején az induláskor sokan elutasítóan fogadták, most már sokkal pozitívabb a fogadtatásunk, sokkal gördülékenyebb a gyűjtés, hiszen így másfél év alatt megismertek minket, könnyebb a kommunikáció, lettek állandó felajánlóink, de egyébként összességében azt tapasztaljuk, hogy barátságosan fogadnak minket is és a kezdeményezést is.
16. alkalommal mentetek a jövő hónapban. Mit gondolsz, mi a töretlen sikeretek titka?
Egyfelől azt gondolom, hogy kialakult egy kemény mag a csapatban, nagyjából 10 ember állandó tagja a mentéseknek, főzéseknek. Vagyunk annyian, hogy már gond nélkül és stresszmentesen tudunk dolgozni, így ez lendületet ad minden soron következő találkozónak. Másfelől pedig azt hiszem, ez a téma aktuális volt akkor is, amikor elkezdtük, és (sajnos) nagyon aktuális ma is. Vannak rászorulók Debrecenben, akik várják a segítséget.
Egy-egy alkalommal hány adag ételt tudtok felajánlani?
Mostanra elértünk egy határt, aminél többet sem az önkénteseink, sem az eszközeink kapacitása nem bír. Ez a mennyiség alkalmanként 120-140 adag ételt jelent, ezt a számot stabilan tudjuk tartani.
Hányan segítenek hozzá ekkora mennyiségű étel elkészítéséhez?
Az állandó tagok mellett önkéntesek segítik a munkát, ez változó. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok érdeklődőek, de vannak időszakok, főleg nyáron, amikor nehezebben elérhetőek a segítők. A tapasztalatok azt mutatják, alkalmanként 15-20 ember gyűlik össze. Szeretnénk bővíteni a csapatot a jövőben, minden érdeklődőt és segítséget örömmel fogadunk. Vannak, akik nem tudják az egész napjukat rászánni az eseményre, de már az is segítség, ha valaki csak a reggeli begyűjtéskor van jelen, vagy, ha segít a zöldségek, gyümölcsök feldolgozásában.
Mikor lesz a következő akciótok?
Február 29-én. A gyűjtést követően a megszokott helyen, a Baross utcai központban dolgozzuk fel a mentett alapanyagokat. Most különleges alkalom lesz a találkozó, hiszen nem csak velünk találkozhatnak az érdeklődők a központban, hanem A KErt, ökopiac is kitelepül a zöld portékáival, ők a környezettudatos szemléletet népszerűsítik.
*** AZ Alföld TV Pezsgő műsorában megjelent összeállítást itt nézheted meg: https://www.youtube.com/watch?v=q05PnEpZIIs&t=164s
Fotók: Matolcsy Gábor
Bucsi Bernadett
Hozzászólások