Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt vezetője elmondta, hogy még szeptemberben elkezdődött a lehalászás, és december elejére az összes hal átkerült a terelőmedencékbe. A szállítás folyamatos, ellátási gondok nincsenek!
Az idei év komoly nehézségeket okozott, hiszen az aszály miatt alacsonyabb volt a vízmagasság és emiatt 15-20%-kal kevesebb halmennyiséggel kalkulálhattak. A takarmányárak is jelentősen növekedtek, amely a halak eladási árában látszik meg.
A Hortobágyon megtermelt hal döntő többsége ponty, de busa, amur és pár ragadozó hal is szerepel a halak között. Decemberben a halak 60%-át saját üzemeikben feldolgozzák, 40%-uk pedig élő halként kerül döntő többségében a magyar piacra és onnan az ünnepi asztalra. Jellemzően a pontyot keresik a vásárlók.
A hazai halfogyasztás folyamatosan növekszik, de még mindig Karácsony környékén dominál igazán: a teljes étkezési halmennyiség 40%-át ebben az időszakban fogyasztjuk el. A nagyobb haltermelők az éves forgalmuk akár 60-70%-át értékesítik ebben az időszakban. A 2017-ben egy főre jutó éves 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt halfogyasztásunk még mindig jelentősen elmarad az Európai Unió tagállamainak 20 kilogrammos átlagától.
Hozzászólások