Csaknem 1267 hektáron zajlik a termelés.
Több mint 12 ezer tonna torma termett az elmúlt évben Magyarországon, ami az Európai Unió éves össztermésének a felét teszi ki– olvasható A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés 2021-ben, és mint írják,
jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést.
A közlemény kitér arra is, hogy a szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően
az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős része megy exportra, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában
.A torma Magyarországon őshonos növény. Mára a kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt, azaz Hajdú-Bihar megye. A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén- olvasható a közleményben.
Hozzászólások