Az USA-ban március 2-án ünneplik a National Banana Cream Pie Day keretében ezt a mennyei desszertet. Ha még eddig nem tudtatok róla, nem készítettetek vagy nem kóstoltátok, érdemes tovább olvasni.
Még mielőtt indulnánk a boltba beszerezni a hozzávalókat, érdemes tudni azt is, hogy eredetileg a hagyományos puding tortát fejlesztették tovább és így született meg a banános-krémes pite recept. Elvileg az 1950-es években az Egyesült Államok Fegyveres Szolgálatának katonái a banánkrémes pitét kedvenceik közé sorolták. A banánkrémes édesség angol változatát „banoffee” pite-nek hívják, amely a ‘banana’ és a ‘toffee’ (=karamell) szavakból jött létre. Ez a recept sokkal gazdagabb, mint amerikai megfelelője.
Hogyan ünnepeld a Banana Cream Pie Day-t?
Ez nagyon egyszerű, csak vegyél a kezedbe egy szeletet (de akárt többet is) ebből a mennyei pitéből.
Ahhoz, hogy elkészítsd saját banánkrémes pitédet, nem kell mást tenned, mint beszerezni a hozzávalókat.
20-21 cm átmérőjű piteformához:
- 12 dkg liszt
- 8 dkg vaj (a forma kikenéséhez)
- 1 csipet só
- 1 tk cukor
- kevés hideg víz az összeállításához
A töltelékhez:
- 1 cs vaníliás (főzős!) pudingpor
- 5 dl tej
- 1 banán
- 1 tk vanília aroma
- 4 ek cukor
A tetejére:
- 2 dl habtejszín
- 1 banán
- fél citrom leve
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egy kevés hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A pitesütő tálat kikenjük vajjal, beletesszük a tésztát, elegyengetjük. A kilógó széleket levágjuk vagy visszahajtjuk és lesz egy kis perem. A tészta alját megszurkáljuk villával, ráterítünk egy sütőpapírt, majd a peremig feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a babot és a papírt, és további kb. 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Közben hagyományos módon sűrű pudingot főzünk a tejből, a pudingporból, a cukorból és a vanília aromából. A kész pitetésztát langyosra hűtjük. Felkarikázzuk a banánt, a karikákat elrendezzük a tésztán. Ráöntjük a langyosra hűlt pudingot, a tetejét óvatosan lefedjük fóliával úgy, hogy ne érjen hozzá a pudinghoz, majd a teljes hűlés után hűtőbe tesszük pár órára.
Tálalás előtt felverjük a hideg habtejszínt, és a sütemény tetejére kanalazzuk. Banánnal díszítjük. A banánkarikák felületét érdemes átkenni a citrom levével, így nem fog megbarnulni a gyümölcs. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hozzászólások