Az idei díjazott borokkal a város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában találkozhatunk.
2015 óta minden évben Debrecen Megyei Jogú Város és a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazin évről évre kiválasztja azokat a borokat, amelyek érdemesek arra, hogy 7 kategóriában megkapják a Debrecen Város Bora kitüntető címet. Ezek a nemes nedűk egy esztendőn keresztül büszkén viselhetik az elismerést és méltó módon képviselik Kárpát-medence borkultúráját.
A győztes borokat mindig több száz tétel közül két lépcsőben választja ki a nemzetközi borakadémikusból, sommelier-ből, borszakújságíróból, gasztronómiai szakemberből álló szakmai, illetve delegált társadalmi zsűri. A Debrecen Város Bora 2025 címért összesen 17 borvidék 120 pincészetének több mint 450 bora volt versenyben.
A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri 2024. decemberében 14 borvidék 30 pincészetének 123 bora közül választotta ki a győztes tételeket
Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.
A magyar bor és borkultúra nem idegen Debrecen városától. Történelmi tény, hogy Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt. Érmellék a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és Balaton-felvidék után. Az egész Kárpát-medencében először, a Debrecentől alig 40 kilométerre fekvő Bihardiószegen alapítottak 1870-ben vincellér iskolát.
A debreceni polgárok figyelme a törökök terjeszkedése miatt már a 17. század közepétől a borvidék felé fordul: sok debreceni polgár vásárolt szőlőt a városhoz legközelebb eső borvidéken, 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt nagyobb szőlője. Feljegyezték, hogy szüret idején Debrecenben szünetelt a közigazgatás is. Debrecen több éven keresztül oltványok felajánlással is támogatta a fiatal érmelléki borászok helyben maradását és munkáját. Többek között ennek is köszönhető, hogy Bihardiószeg ismét az érmelléki borvidék egyik központja és a bihari rész 250 hektárnyi szőlőterületéből 80 hektárt a településen művelnek.
Debrecen Város Bora 2025 címet idén is egy teljes borkínálatban ítélték oda, azaz hét kategóriában, pezsgő, klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, illetve édes fehér kategóriában neveztek meg csúcsbort.
A független zsűri a 123 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott, valamint az OIV (Organisation nationale de la Vigne et du Vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.
Pezsgő kategória:
Törley Pezsgőpincészet, François President Brut (Etyek-Budai Borvidék)
Klasszikus kategória:
Koch Borászat, Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres 2024 (Hajós-Bajai borvidék)
Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Kunsági Rosé Cuvée 2024 (Kunsági borvidék)
Thummerer Pincészet, Egri Cabernet Sauvignon Superior 2021 (Egri Borvidék)
Prémium kategória:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Olaszrizling Válogatás 2023 (Balatonboglári Borvidék)
Vesztergombi Pince, St. László Bikavér Prémium 2021 (Szekszárdi Borvidék)
Édes kategória:
Naár Családi Pince és Szőlőbirtok, Tokaji Sárgamuskotály Aszú 6 puttonyos (2019)










Hozzászólások