A magyar innováció nemzeti szuverenitásunkat, társadalmunkat, gazdaságunkat egyaránt erősíti – hangsúlyozta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Jedlik Ányos-díj ünnepélyes átadóján, 2023.03.17-én, pénteken Budapesten. Ebben az évben Jedlik Ányos-díjban részesült Fésüs László orvos, biokémikus.
Hankó Balázs a díjátadón kiemelte: az idei díjazottak olyan meghatározó személyek, akik ötletből értéket teremtettek. “Önök a magyar innovációt teszik a mindennapok részévé, úgy, hogy mindez társadalmunk, jövőnk szilárd alapja is egyben” – mutatott rá az államtitkár.
Hankó Balázs felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt évek során megduplázódott a Magyarországon tanuló nemzetközi hallgatók létszáma.
Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke szerint az innováció legfontosabb szereplője az ember, akiben megszületik az ötlet, majd másokkal együttműködve megvalósítja azt, és így teremt értéket.
Pomázi Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy Jedlik Ányos első műve, amelyben találmányait rögzítette, 1850-ben jelent meg saját kiadásban Súlyos testek természettana címmel. Jedlik eljutott odáig, hogy amit kitalált azt dokumentálja, hogy azok egyszer majd a szellemi tulajdon részévé válhassanak – magyarázta.
Pomázi Gyula szerint a Jedlik Ányos-díj a fiataloknak megmutatja, hogy érdemes olyan kutatónak, szakembernek lenni, aki az innovációval, a kreatív energiák felszabadításával valami újat, eredetit tud alkotni.
Idén immár 27. alkalommal adták át az elismerést az innovációval és szellemitulajdon-védelemmel foglalkozó kiváló magyar szakembereknek.
Fésüs László Széchenyi-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Debreceni Egyetem volt rektora, akinek fő kutatási területe a sejtbiokémia, a természetes sejthalál különböző formái és a transzglutaminázok. A természetes sejthalál egyik alapköve a sejtbiológiai ismereteinknek, az élettudományoknak, az orvosbiológiai gondolkodásnak. Nevéhez fűződik az egyik legpontosabb mikroanalitikai módszer kidolgozása, amely alkalmas a transzglutamináz nevű enzim által létrehozott keresztkötés mérésére.
Forrás: MTI
Hozzászólások