Egy étel, amit fogyaszthatunk: reggel, délben, este, sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen, tejszínhabbal vagy mártással, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. Egy étel, amit bárhogyan is készítesz el, képes vagy halogatni érte a diétát vagy csalónapot tartani. És, ami a legjobb: pofon egyszerű elkészíteni. Igen, ez a PALACSINTA, amely jogosan kapott egy napot, amikor külön említést érdemel.
A palacsinta latin neve placenta vagyis lepény volt, ebből származik palacsinta szavunk, amely román közvetítéssel került át nyelvünkbe még a középkorban.
Miért húshagyó kedd lett a palacsinta világnapja?
Húshagyó kedd, vagyis a nagyböjt előtti utolsó nap (amikor még óriási lakomát lehet csapni) 41 nappal előzi meg a húsvéti ünnepeket, és a korlátok nélküli étkezést a világ legtöbb keresztény országában az utolsó napig kihasználják az emberek. A nagyböjt kezdete előtt minden olyan élelmiszert el kellett használni, amit a nagyböjt során nem fogyasztanak, a tojást, a tejet, a zsírt. Erre pedig a palacsinta tökéletes ötletlnek bizonyult.
A római kor
A palacsinta eredetileg a római korból származik. Fontos szerepet játszott a római légiók ellátásban, mivel a palacsinta hosszabb ideig volt tárolható. Akkoriban csupán három alapanyag volt szükséges az előállításához: liszt, só és víz. Nem édes töltelékekkel fogyasztották, hanem húsfélékkel.
Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni.
A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

Az Egyesült Királyságban a palacsinta napján különböző versenyeket (palacsintasütő, -evő, -feldobó, -tekerő) rendeztek. Innen ered a PALACSINTAHARANG kifejezés is, miszerint a briteknél ezen a napon déli harangszó jelezte, hogy megkezdődhet a palacsintasütés.
Magyar klasszikusok
Hortobágyi palacsinta
Valójában nem a Hortobágyról származik. Egy magyar szakács “találmánya” az 1958-as brüsszeli világkiállításra. Nevét egyszerűen csak marketingfogásként kapta azért, mert a kifejezetten a kiállításra kreált összevágott borjúpörkölttel készített ételeket így nevezték el.
Gundel-palacsinta
A Gunde-palacsintát valójában Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Hűha! Ezt te sem tudtad, igaz? Lola Márai egyik darabjának, a Kaland-nak a premierjére készítette. A premiert követő bankettet a Gundel cukrászdában tartották, ahova Lola otthoni specialitásaként elhozta a palacsintát, ami fel is került a vendéglő étlapjára. Egy ideig még a Márai-palacsinta nevet viselte, később keresztelték át Gunde-palacsintára.
Korábban már írtunk néhány nagyon jó palacsinta receptet, ezeket itt érhetitek el: zöldséges palacsinta, banánpalacsinta, reggeli palacsinta
Hozzászólások