Többen meghaltak a paradicsom fogyasztása után, ezért sokáig mérgezőnek tartották a Peruból Európába érkezett gyümölcsöt.
Valójában a paradicsom azért számít gyümölcsnek, mert vannak benne magok, a növény virágjából fejlődik ki, és ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk.
De miért hitték mérgezőnek?
Először a XVI. században bukkant fel Európában, mégpedig Spanyolországban, majd Portugáliában, ezt követően indult hódító útjára Olaszországba és Franciaországba. Ekkor viszont még elsősorban dísznövényként tartották a kertekben, és majdnem kétszáz évig nem is merték fogyasztani, mert mérgezőnek hitték. Egyes arisztokrata családokban ugyanis miután ettek a növényből többen megbetegedtek, majd meg is haltak. Ezek után senki sem merte fogyasztani a lédús gyümölcsöt. Csak hosszú századok múlva derült fény a rejtélyes halálesetek okára, amelyben a paradicsom valóban közrejátszott, olyan módon, hogy az ón tányérból a növény savtartalma kioldotta az ólmot, így valójában ólommérgezés okozta a tömeges megbetegedést és a haláleseteket.
Formája miatt Európában évszázadokon át almának nevezték, Olaszországban „pomo d’oro”, azaz aranyalma néven vált ismertté. Az elnevezés oka az volt, hogy eleinte a sárga verzió terjedt el, nem a mai klasszikus piros. A francia területeken pedig „pomme d’amour”, vagyis a szerelem almája elnevezéssel illették, és úgy hirdették, hogy fogyasztása serkenti a nemi vágyat. A magyar elnevezését az osztrák „Paradiseapfel”, azaz paradicsomalma rövidítéséből kapta.
Napjainkban a paradicsom az egyik legízletesebb és legegészségesebb zöldségnek számít. Számos kutatás igazolta, hogy a benne lévő likopin, illetve általában a karotinoidok hozzájárulnak a bőr megóvásához a napfény okozta károsító hatásokkal szemben. Rendszeres fogyasztása pedig csökkentheti egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Erős antioxidáns, így segíthet megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását és a szív- és érrendszeri problémákat, valamint jótékony hatással van a vérnyomásra és a vércukorszintre is










Hozzászólások