A méz az emberiség egyik legrégebbi élelmiszere, édesítőszere és gyógyszere. Az ősi civilizációkban, az egyiptomiak, görögök és rómaiak is nagyra értékelték gyógyászati, vallási és kereskedelmi célokra használták. A középkorban fontos kereskedelmi árucikknek számított. Daróczi Lajossal az Y-Food Kft. ügyvezetőjével – aki egyébként az idei Bihari Számadó Napokon a Termékdíj első helyezettje lett – a méz jótékony hatásairól is beszélgettünk. Cégük egy különleges szabadalommal rendelkezik: gyógynövény-szirupokat itatnak méhekkel. 30 éves múltra tekint vissza a vállalkozás, ami családi üzemnek indult, mivel az édesapja is méhész. Zöld dió kivonatos méhtermékük humán klinikai vizsgálatokon is átesett, ami bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet.
Milyen jótékony hatásai vannak a méznek, miért érdemes fogyasztanunk?
Természetes energiaforrás: a méz természetes cukrokat (glükóz, fruktóz) tartalmaz, amelyek gyorsan felszívódnak, és gyors energiát biztosítanak. Különösen hasznos edzés előtt vagy után, fáradtság esetén.
Immunerősítő hatás: antioxidánsokat és antibakteriális anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében.
Köhögés és torokfájás csillapítása: természetes köhögéscsillapító, meleg (nem forró) citromos vízben vagy teában fogyasztva.
Antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságok: antibakteriális hatása révén kisebb sebek, horzsolások kezelésére is használható.
Emésztés javítása: segíthet enyhíteni a gyomorpanaszokat, elősegíti a bélflóra egyensúlyát, enyhe hashajtó hatású.
Bőrre is jótékony: hidratálja és nyugtatja a bőrt – gyakori összetevője természetes arcmaszkoknak és kozmetikumoknak. Antibakteriális hatása miatt pattanások kezelésére is alkalmas lehet.
Hogy látja, mennyire népszerű a méz, mennyire van jelen a háztartásokban?
Magyarországon a méz meglehetősen népszerű, és a fogyasztása évről évre nő, bár a nyugat-európai szintet még nem érte el. A háztartásokban való jelenléte jelentős, amit a vásárlási szokásokról készült felmérések is megerősítenek, de még mindig lemaradásban vagyunk az Európai Unió átlagától. Míg Nyugat-Európában az átlagos mézfogyasztás 2 – 2,5 kg, Magyarországon ez még nem éri el az évi 1 kg/fő mennyiséget. Vannak olyan Közel-Keleti országok, ahol az éves mézfogyasztás akár 30 kg/fő is lehet.
Miért lenne érdemes kiváltani a cukorfogyasztásunkat a mézre?
A cukorfogyasztás mézre való cseréje számos előnnyel járhat, mivel a méz a finomítottcukorral ellentétben nem csak szénhidrát, hanem értékes tápanyagokat és bioaktív vegyületeket is tartalmaz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a méz is cukor, így mértékkel kell fogyasztani.
A környékünkön melyek a legelterjedtebb mézfajták?
Akácméz: az egyik legismertebb magyar mézfajta, magas vitamintartalmának és fertőtlenítő hatásának köszönhetően kiváló immunerősítő.
Repceméz: természetes módon gyorsan kristályosodik, emiatt krémméznek is tekinthető, fogyasztása kifejezetten ajánlott gyomorpanaszok esetén.
Napraforgóméz: sötétebb színe, intenzív illata miatt mézzel készült ételekhez kiváló. Összetétele a magas antioxidáns tartalom miatt előnyös belső gyulladásos panaszok kezelésére, méregtelenítéshez.
Vegyes virágméz: a vegyes virágméz különböző növények nektárjából készül, ezért számos hasznos hatóanyagot ötvöz magában. Ideális választás mindennapi fogyasztásra, immunerősítésre és akár még kisebb sebek kezelésére is alkalmazható.

Úgy tudom, hogy fontosnak tartják a méz népszerűsítését a gyerekek körében, miért van erre szükség?
- Az egészségesebb édesítés szokásának kialakítása, mivel a méz természetes édesítő, amely a finomítottcukorral ellentétben nem „üres kalória”. Így a gyerekek már korán megismerhetik és megszokhatják a természetes édes ízt, ami segíthet csökkenteni a későbbiekben a feldolgozott, magas cukortartalmú ételek iránti vágyat. Fokozatosan csökkenthető az édesség utáni vágy, mivel a gyerekek megtanulják értékelni a kevésbé édes ízeket is, például a gyümölcsök és zöldségek természetes édességét.
- A gyerekek egészségének megőrzéséhez előnyösen hozzájárul magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt, antibakteriális és antioxidáns tulajdonságai révén segít az immunrendszer erősítésében és a betegségek leküzdésében.
- A méz megismertetése fontos eszköz a méhek és a környezet védelmére, azáltal, hogy a gyerekek megismerjék a méhek fontosságát, a beporzás jelentőségét, ezáltal korán megtanulhatják a környezettudatos gondolkodást.
Minden évben megrendezik a Bihari Mézes Napot, idén milyen eredményekkel zárult a program?
A Bihari Mézes Napot immár XIII. alkalommal rendeztük meg. Szakmai elismertségét jelzi, hogy 5, határon túli és 6 hazai mézlovagrend is megtisztelte jelenlétével, illetve aktív résztvevője volt 2025. év Mézkirálynője. A színvonalas kulturális műsor mellett nagy érdeklődésre tartott számot a mézkóstoló és mézverseny, illetve a helyszínen különféle mézes termékek is árusításra kerültek. A meghirdetett „Szorgos Méhek” rajzpályázatra számos értékes pályamű érkezett. Örömmel láttuk, hogy a legfőbb célcsoportnak tekintett gyerekek körében is egyre nagyobb a téma iránti érdeklődés.
Mennyire népszerű manapság a méhészet, sokan foglalkoznak ezzel a környékünkön?
Környékünkön, Biharban, 110-120 méhész tevékenykedik. Sajnos az utóbbi években egyre nehezebb gazdasági körülmények között. A méz ára évek óta tartósan alacsony, míg a termelési költségek az inflációval együtt nőnek. A méhészet nem könnyű megélhetési forma, azonban megfelelő kitartással és anyagi lehetőségekkel életpályául szolgálhat.
Milyen volt az idei szezon a méhészek számára?
Röviden katasztrófális, a tavasz késett, az akác jó része elfagyott, az ezt követő szárazság miatt a napraforgó is keveset mézelt. A természetes méhlegelők jó része is a szárazság miatt nem biztosított megfelelő hordási lehetőséget. A nyugat – európai piacokat telítette a korábbi években az Ukrajna felől érkező méz, illetve sajnálatos probléma, hogy míg számos alapvető élelmiszert a kedvezményes áfa kulcs szerint értékesíthető, addig a méz még mindig a legmagasabb 27 %-os áfával terhelten forgalmazható.
Milyen elismerésben részesült a cég a Bihari Számadó Napokon?
Cégünk az Y-Food Kft 2025. évi Termékdíj 1. helyezés elismerésben részesült, melyet az itt bemutatott Citromfű „TöbbmintMéz” termékünkkel érdemeltünk ki. E termék feszültségoldó, alvászavarokat mérsékli, nyugtató, görcsoldó, így fogyasztása a mai stresszes világban igencsak indokolt.
Milyen termékeket állítanak elő és mi mindenre jók ezek?
A „TöbbmintMéz” termékcsaládunk (hivatalos nevükön a gyógynövény-kivonatos méhtermékek) több, mint 10 féle terméket tartalmaz.
A teljesség igénye nélkül:
- csipkebogyó: magas C-vitamin tartalmú, gyulladáscsökkentő
- homoktövis: az immunrendszer erősítője
- orvosi zsálya: légzőszervi megbetegedések kezelésére
- kamilla: gyulladáscsökkentő, görcsoldó
- csalán: vértisztító, erősítő
- bodzabogyó: ásványi anyagokban rendkívül gazdag, izzasztó, emésztés javító
- zöld alga, kék alga: könnyen felszívódó fehérjéket tartalmaz, méregtelenít
- gyömbér: görcsoldó, fertőtlenítő
- macskagyökér: erőteljes nyugtató hatású, stresszoldó
- zöld dió: máj és vértisztító, gyulladáscsökkentő illetve humán-klinikai vizsgálatokkal igazoltan csökkentheti a vércukor szintet!










Hozzászólások