Teába? Magába? Vajaskenyéren? Igazából mindegy is, a lényeg, hogy bevigyük szervezetünkbe ezt a természetes édes anyagot, amelynek számtalan jótékony hatása van.
Még mielőtt rátérnénk arra, hogy miért is jó ez nekünk, hoztunk pár érdekességet a mézről, amit lehet, hogy még te sem tudtál:
- Sziklarajzok bizonyítják, hogy már a kőkorban is ismerték a mézet. Medve csalétekként és édesítőszerként is használták.
- Az első nagy méztermelők az ókori egyiptomiak voltak. Még mumifikálásra is használták a csodaszert, mivel jó a konzerváló képessége.
- Magyarország területén a honfoglalás előtti időszakban már méhészettel is foglalkoztak.
- A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kaptak.
- Az ipari cukorgyártás előtt a méz volt az egyetlen édesítőszer.

A méz jótékony hatásai:
- enyhén gyulladásgátló, gyorsítja a helyi duzzanat, a fájdalom és bőrpír eltűnését
- segíti az emésztést (szabályozza a bél baktériumflóráját)
- elősegíti az ásványi sók, főleg a kalcium és a magnézium beépülését a szervezetbe
- a szív- és érrendszeri betegségek esetén is jót tesz
- segít beállítani a vérnyomást: az alacsonyt emeli, a magast csökkenti
- kímélik a májat és a hasnyálmirigyet
- jobb, mint a cukor, de figyelni kell, hogy milyen mennyiségben viszünk be belőle, mert 100 gramm méz 1350-1450 kJ energiát ad a szervezetnek
- kedvezően hat a férfi potenciára is
Amire figyelni kell:
A mézet szabad forró italba keverni, azonban együtt főzni vele nem előnyös, mert elillannak a hatóanyagok.
Hozzászólások