Június 2-án a Debrecen városa és az IKON Debrecen étterem a közelgő, június 24-én és 25-én második alkalommal megrendezendő Debrecziner Gourmet Fesztiválról sajtótájékoztatót tartott. A sajtónyilvános esemény helyszínéül ezúttal az impozáns IKON étterem szolgált, a fesztiválnak pedig a nagyerdei Békás-tó partja fog otthont adni.
A sajtótájékoztatón Debrecen városát képviselve Széles Diána alpolgármester a fesztivál történetébe is beavatta a jelenlévőket: tavaly kereste meg a városvezetést Balogh Károly, az IKON étterem tulajdonosa, hogy a Budapesten óriási népszerűségnek örvendő Gourmet Fesztiválnak meg kellene valósítani a debreceni „válfaját” is. Debrecen városa azért is mutatkozott nyitottnak a kezdeményezésre, mert a cél az, hogy a cívisváros gasztronómiai térképére már felkerült IKON étterem mellé még számos jó minőségű ételt-italt kínáló étterem felkerüljön, hiszen az kulcskérdés egy város gazdasági és turisztikai életében, hogy hány jó étteremmel rendelkezik. Ezért az ezt a fesztivált is támogató Debreceni Gasztronómiáért Alapítvánnyal karöltve az önkormányzat minden olyan kezdeményezést támogat, amelyben a gasztronómia, amely az elmúlt tíz évben Magyarországon is hihetetlen fejlődésen ment keresztül, különböző fesztiválok formájában – mint amilyen a Debrecziner Gourmet Fesztivál is – képviselhesse magát. Aki a minőséget tudja hozni, az a város részéről minden támogatást megkap – hangoztatta az alpolgármester.
Balogh Károly, az IKON étterem tulajdonosa, egyben a Debrecziner Gourmet Fesztivál főszervezője csatlakozott Széles Diána azon gondolatához, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon mekkora fejlődésen ment keresztül a gasztronómia: egyre több szakértő állt mellé ennek az „iparágnak”, s a szakértelem meg is hozta a sikert: gondoljunk csak a Bocuse d’Or-on elért eredményünkre. Ezért ennek a fesztiválnak az is a célja, hogy Debrecen mellett a vidéket is bekapcsolják az eseménysorozatba: hogy minél több vidéki étterem is elő tudjon rukkolni a különlegességeivel. A gasztronómia sikeréhez ugyanis Balogh szerint három dolog szükségeltetik: technológiai háttér, érett szakmai továbbképzés, valamint minőségi alapanyagok. Idén ez utóbbit a hortobágyi alapanyagok fogják képviselni a fesztiválon, amelyeket egy sátorban a kétnapos rendezvény látogatói meg is tekinthetnek. Ami pedig a szakképzést illeti: ez alkalommal lehetősége nyílik a Debreceni Szakképzési Centrum szakácstanulóinak, hogy a fesztiválon jelen lévő séfek mellé odaszegődve ingyen elsajátíthassanak fogásokat, „kuktaként” besegíthessenek nekik.
Balogh Károly a fesztivál tematikájáról is beszélt: kiemelte, hogy két igen neves gasztronómiában jártas személy lesz a különböző főzőprogramok műsorvezetője: Jókuti András, a Bocuse d’Or ceremóniamestere, illetve Bernáth József séf. Három új étterem is csatlakozik idén a rendezvényhez, például a Kis Padlizsán étterem a maga szigorúan vegán konyhájával. A Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere, illetve a Hoptop, az első magyar European Beer Star-díjas sörfőzde mestere pedig látványos bemutatót és kóstolót fog tartani.
Pataky Péter, a Debrecziner Gourmet Fesztivál szakmai vezetője a fesztiválon résztvevő éttermek menüibe vezette be a sajtó képviselőit. A rövid felsorolásából is érzékelhető volt az a fajta kreativitás, amely egy ilyen rendezvényen a séfeket jellemzi. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehet a kecskesajt málnával, vagy a kovászos uborka habbal, az feltétlenül látogasson el a II. Debrecziner Gourmet Fesztiválra június 24-én és 25-én. A „zöld”, vagyis környezetbarát fesztivál teljes programját – ahol az ételeket lebomló alapanyagú tányérokban és poharakban fogják felkínálni – a www.debreczinergormet.hu oldalon tekinthetik meg.
Gyürky Katalin
Fotók: Pénzes László










Hozzászólások