Nincs is jobb a nyári hőségben, mint egy tál friss, hideg gyümölcssalátával kiülni a teraszra vagy a medence mellé és jóízűen elfogyasztani azt. Amellett, hogy kellemesen hat a nagy melegben, még rendkívül egészséges is! Persze receptek nélkül is könnyedén elkészíthetőek ezek a salátak a saját elképzeléseink szerint is, ezért inkább most azoknak kedveznénk, akik bírják az extrémebb ízeket és kipróbálnának valami különlegeset is.
Joghurtos gyömölcskavalkád
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g fehér és vörös csemegeszőlő
- 3 db őszibarack
- 2 db érett körte
- 2 db alma
- 1 ek. gyalult mandula
- 2 ek citromlé
- 2+1 ek. méz
- 1 dl rostos narancslé
- 1 tasak (főzés nélküli) vaníliás krémpor (kb. 70 g)
- 2,5 dl tej
- 1,5 dl natúr joghurt
- néhány mentalevél (díszítéshez)
Serpenyőben világos színűre pirítjuk a mandulát, majdrögtön egy lapos tányérra tesszük, hogy nehogy megégjen. Egy tálban elkeverjük a citrom- és narancslevet 2 evőkanál mézzel. A gyümölcsöket meghámozzuk. A körtéket és almákat kisebb gerezdekre szeleteljük és, hogy ne barnuljanak be, egyből beleforgatjuk a citromos lébe. Az őszibarackot szintén kockákra vágjuk. Ha nagyobbak a szőlőszemek, félbe vághatjuk és a nagyobb magukat kiszedhetjük belőle. Az összes gyümölcsöt összeforgatjuk, lefedjük és hűtőszekrénybe hagyjuk állni, hogy összeérjenek az ízek.
Az öntethez a krémport a csomagoláson olvasható felhasználási javaslat szerint, de csak 2,5 dl tejjel sűrű krémmé keverjük, végül belekanalazzuk a maradék 1 ek. mézet és a joghurtot.
Tálalásnál a kelyhekbe szedett gyümölcssalátára kanalazzuk a krémet, néhány mentalevéllel díszíthetjük. Jóétvágyat!
Édes-sós (nem csak gyümölcsből)
Fetás görögdinnyesaláta
Sajt és dinnye külön-külön is nagyon finom, de gondoltatok már arra, hogy milyen lehet a kettő együtt?
Hozzávalók:
- 25 dkg fetasajt
- 1,5 kg édes görögdinnye
- 2 lime (kiváltható citrommal is)
- 1 lilahagyma
- kevés extra szűz olívaolaj
- 1 csokor friss petrezselyem (nagyon jó vízhajtó!)
- 1 csokor friss menta
- 10 dkg kimagozott fekete olajbogyó
- kevés frissen őrölt bors (elhagyható)
A lilahagymát vékony félkarikákra vágjuk, meglocsoljuk a kifacsart citrom levével, majd hagyjuk állni egy kicsit. A görögdinnyét kimagozzuk, a húsát nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, a fetát is hasonló darabokra aprítjuk. A dinnyét és a fetát egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a lilahagymát a citromlével (vagy lime) együtt, a felaprított olajbogyót, a durvára tépkedett petrezselyemleveleket és mentát. Meglocsoljuk az olívaolajjal, meghintjük kevés frissen őrölt borssal, az egészet óvatosan összeforgatjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órát szintén érdemes hűtőben tárolni.

Gyümölcssaláta ananászkehelyben
Az igazi vendégváró gyümölcssaláta, ami nagyon jól mutat az asztalon. Mindenki imádni fogja!
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagyobb ananász
- 2 kiwi
- 1 banán
- 15 dkg málna és/vagy eper
- 1 narancs
- 1 tk rumaroma
- 1 tk porcukor
Az ananászt hosszában kettőbe vágjuk, húsát kockákra vágjuk és kiszedjük. A narancs levét kiszorítjuk, összekeverjük a porcukorral meg a rumaromával. A kiwit meghámozzuk, szintén kockákra vágjuk, összekeverjük az ananásszal, leöntjük a narancsos öntettel és 30 percre hűtőbe tesszük(az ananászkelyheket is). Tálalás előtt szétosztjuk a karikákra vágott banánt az ananászkelyhekbe, majd tetejére rakosgatjuk a málnát. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés: a hamar barnuló vagy lágyabb gyümölcsöket csak közvetlen a tálalás előtt keverjük a salátába.











Hozzászólások