2025. december 20. szombat
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home Életmód

A világ egyik legkedveltebb sajtja lett a maradékokból készített finomság

Sárdi Györgyi Szerző Sárdi Györgyi
2025/08/27
kategória: Életmód
1 0
0
gourmet caprese salad with fresh burrata cheese

Photo by Đậu Photograph on Pexels.com

FacebookTwitterE-mail

A kényszer szülte a világ egyik legkedveltebb sajtját a burratát, története még az 1920-as évekre nyúlik vissza.

Az elbeszélések szerint eredetileg csupán maradékmentés miatt készítették Puglia területén, mára pedig meghódította az egész világot.

A buratta a mozzarellához hasonlóan hófehér, lágy sajt, azonban a belsejében rejlik a varázslat. Az úgynevezett stracciatella egy krémes, tejszínes keverék, ez a folyékony töltelék selymes, enyhén édeskés ízt kölcsönöz a sajtnak. Ez a finomság ma már világszerte elérhető, és gyakran használják pizzákhoz, tésztákhoz vagy tenger gyümölcsei mellé; az Assolatte adatai szerint csak 2018-ban 56 millió dollár értékben állítottak elő belőle Olaszországban, hogy aztán a világ minden tájára exportálják.

A készítmény első receptjének megalkotását gyakran Lorenzo Bianchino Chieppa nevéhez kötik, aki az Andria melletti Masseria Bianchini nevű parasztházban dolgozott – igaz, erről nincs írásos bizonyíték, ezért sok helyi sajtkészítő vitatja is Chieppa szerepét. A különlegesség első hivatalos említése a Guida Gastronomica d’Italia 1931-es kiadásában szerepel, ahol Andria egyik specialitásaként írják le.

A burrata ötlete elvileg azért született, hogy a sajtkészítés során keletkező maradékokat is felhasználják. Elsősorban a fejés során a tej tetején képződő sűrű réteget tették bele, amit összekevertek a mozzarella készítése során visszamaradó darabkákkal, majd ezzel a keverékkel töltötték meg a burratát. A korabeli technika szerint a még meleg, nyújtható mozzarellát felfújták. A sajtkészítő levegőt fújt a lágy sajt belsejébe, így alakítva ki egyfajta buborékot.

fork and knife over bowl with meal
Photo by Nadin Sh on Pexels.com

Az 1900-as években még nem voltak hűtőberendezések, a sajt piacra szállítása hosszú időt vett igénybe, hiszen álltalában szekéren érkezett. Ez az újfajta sajt azonban megoldást kínált a tartósításra: a krémes töltelék természetes konzerválóként működött, megakadályozva, hogy a mozzarellacsíkok megsavanyodjanak. Ráadásul a burratát hagyományosan levélbe csomagolták, ami védelmet nyújtott a nap melegétől. Így indult világhódító útjára ez az egykor csupán maradékmentésből született sajt.

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Tags: burrataKiemeltmozzarrelaolaszPugliasajttejtermék
Előző Cikk

BKK: fesztivál miatt lezárják az Andrássy út egy szakaszát a hétvégén

Következő Cikk

Gyorsított eljárásban állt bíróság elé a robbantással fenyegető debreceni fiatal

KapcsolódóCikk

close up photography of a red and gold bow hanging on a christmas tree
Életmód

Sok mindent elárul rólunk, hogy milyen díszek kerülnek fel a karácsonyfára

2025.12.19.
Rekordkísérlet a Fórumban: csatlakozz te is a BAGE csokigyűjtő akciójához
Életmód

Sikerrel zárult a csokigyűjtő akció a Fórumban: közel három tonna édesség gyűlt össze

2025.12.19.
family preparing for christmas dinner
Életmód

Érdemes figyelni, hogy mennyi élelmiszert használunk fel az ünnepi időszakban

2025.12.18.
Következő Cikk
Gyorsított eljárásban állt bíróság elé a robbantással fenyegető debreceni fiatal

Gyorsított eljárásban állt bíróság elé a robbantással fenyegető debreceni fiatal

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

2025.12.18.
Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

2025.12.16.
„Gyorsan jöjjetek” – négyéves kisfiú telefonált a mentőknek, megmentette az édesanyja életét

„Gyorsan jöjjetek” – négyéves kisfiú telefonált a mentőknek, megmentette az édesanyja életét

2025.12.15.
Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

Rövid időn belül visszaadták a hajdúnánási járőrök az ellopott elektromos rollert

2025.12.17.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9388 Megosztás
    Share 3755 Tweet 2347
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8843 Megosztás
    Share 3537 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3273 Megosztás
    Share 1309 Tweet 818
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3218 Megosztás
    Share 1287 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • Nagy teljesítményű áramfejlesztő aggregátor Bihartordán
  • Díjmentes, korlátlan adatforgalmat biztosít az ünnepekre a One Magyarország
  • RedSaturday – országos véradó napok az ünnepek alatt
  • Korlátozott ügyintézés a kormányablakokban és a kormányhivatalokban
  • Tűzmegelőzés az adventi időszakban
  • 2026-ban is folytatódik a Csoóri Sándor Program
  • Szeretetvendégség – az ételosztásba ismert emberek is bekapcsolódnak

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

 

Loading Comments...
 

    %d