A kényszer szülte a világ egyik legkedveltebb sajtját a burratát, története még az 1920-as évekre nyúlik vissza.
Az elbeszélések szerint eredetileg csupán maradékmentés miatt készítették Puglia területén, mára pedig meghódította az egész világot.
A buratta a mozzarellához hasonlóan hófehér, lágy sajt, azonban a belsejében rejlik a varázslat. Az úgynevezett stracciatella egy krémes, tejszínes keverék, ez a folyékony töltelék selymes, enyhén édeskés ízt kölcsönöz a sajtnak. Ez a finomság ma már világszerte elérhető, és gyakran használják pizzákhoz, tésztákhoz vagy tenger gyümölcsei mellé; az Assolatte adatai szerint csak 2018-ban 56 millió dollár értékben állítottak elő belőle Olaszországban, hogy aztán a világ minden tájára exportálják.
A készítmény első receptjének megalkotását gyakran Lorenzo Bianchino Chieppa nevéhez kötik, aki az Andria melletti Masseria Bianchini nevű parasztházban dolgozott – igaz, erről nincs írásos bizonyíték, ezért sok helyi sajtkészítő vitatja is Chieppa szerepét. A különlegesség első hivatalos említése a Guida Gastronomica d’Italia 1931-es kiadásában szerepel, ahol Andria egyik specialitásaként írják le.
A burrata ötlete elvileg azért született, hogy a sajtkészítés során keletkező maradékokat is felhasználják. Elsősorban a fejés során a tej tetején képződő sűrű réteget tették bele, amit összekevertek a mozzarella készítése során visszamaradó darabkákkal, majd ezzel a keverékkel töltötték meg a burratát. A korabeli technika szerint a még meleg, nyújtható mozzarellát felfújták. A sajtkészítő levegőt fújt a lágy sajt belsejébe, így alakítva ki egyfajta buborékot.

Az 1900-as években még nem voltak hűtőberendezések, a sajt piacra szállítása hosszú időt vett igénybe, hiszen álltalában szekéren érkezett. Ez az újfajta sajt azonban megoldást kínált a tartósításra: a krémes töltelék természetes konzerválóként működött, megakadályozva, hogy a mozzarellacsíkok megsavanyodjanak. Ráadásul a burratát hagyományosan levélbe csomagolták, ami védelmet nyújtott a nap melegétől. Így indult világhódító útjára ez az egykor csupán maradékmentésből született sajt.










Hozzászólások