Természetesen nem kell azonnal rohanni plusz pálinkafőzőért, hiszen mennyiségi limit van a magán-, és a bérfőzők esetében is!
Ismét adómentes lett a pálinkafőzés! A Nemzeti Adó-, és Vámhivatal közleménye szerint idén több módosítást is eszközöltek a párlatelőállítás háza táján, ezek közül az egyik, hogy bizonyos mennyiségig adómentesen lehet pálinkát főzni magán-, vagy bérfőzőként is.
Pálinkát továbbra is magánfőzéssel vagy bérfőzetéssel lehet előállítani. A magánfőző személyes fogyasztásra maga állítja elő a párlatot saját gyümölcsből, és legfeljebb 100 liter űrtartalmú, saját pálinkafőzőt használhat. Újdonság idén, hogy a magánfőzés adómentessé vált, de a főzhető mennyiség – 86 liter – nem változott. Ez a mennyiség, ahogyan korábban is, csak a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, vagy kizárólag adóraktár részére értékesíthető.
derül ki a közleményből.
A NAV tájékoztatásában rávilágít arra is, hogy a változtatással megszűnik a párlatadójegy is. A beküldendő dokumentumok tekintetében ezentúl a magánfőzőnek a pálinkafőzés előtt a NAV J49-es nyomtatványt kell elküldeni a NAV-hoz, és nyilatkoznia kell arról is, hogy az elkészített mennyiség megfelel a magánfőzés feltételeinek. A bejelentés alapján a NAV igazolást készít a magánfőzőnek.
FONTOS!
A jövedéki ügyeket 2021-től elektronikusan kell rendezni. Ez alól magánfőző esetében csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a bérfőzést végző adóraktárnál pedig az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása jelent kivételt.
A bérfőzés, vagy bérfőzetés esetében is módosultak az adózási feltételek. A közlemény szerint,

a bérfőzetéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholterméket kell érteni, amely például 86 liter 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatnak feleltethető meg.
Ha a hír hallatán valaki most szeretne belecsapni a párlatfőzés rejtélyes világába, akkor jó ha tudja, hogy a magánfőzésre szolgáló desztillálóberendezés megszerzését, valamint a változásokat 15 napon belül kell bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz. Az ellenőrzéseket az önkormányzati adóhatóság munkatársai végzik. Ha a megadott adatokról kiderül, hogy nem felelnek meg a valóságnak, akkor a desztillálóberendezést és az azon előállított párlatot is lefoglalhatják.
Hozzászólások