Biztosan mindenki számára ismerős, amikor egyszerűen lehetetlen letenni a nutellás üveget. Vannak hozzá hasonló mogyorókrémek, de egyik sem tudja megdönteni sikerét. És, hogy kinek köszönhetjük ezt a csodát?
Pietro Ferrero olasz cukrász volt az, aki a második világháború okozta kakaóhiányra válaszként megteremtette a nutella elődjét, a mogyoróból, cukorból és (az akkor igen ritka kakaóból) kenhető édes krémet, a ‘Giandujot’.

Pietro egy olasz pékséget üzemeltetett Olaszország mogyorótermesztéséről híres vidékén. Első termékét, az akkor még szilárd állagú Pasta Gianduja-t 1946-ban adta el. Öt évvel később pedig megalkotta az édesség új, krémesebb változatát, a Supercrema-t.

1964-ben Pietro fia, Michele-nek az volt a terve, hogy egy olyan receptet alkosson, amely Európa szerte ismert legyen. Addig kísérletezett, míg végül sikerült megalkotnia a világ első üveg mogyoró- és kakaókrémét, ami a NUTELLA nevet kapta.
Az ikonikus Nutellás üveg 1965-ben készült el és elérte Németországot, ahol szinte rögtön beleszerettek a krémes csodába. Nem sokkal később Franciaországba is megérkezett, ahol szintén nagy sikerrel mutatkozott be. Miután meghódította Európát, a Nutella Ausztráliába is megérkezett, és itt indította be első, Európán kívüli gyártósorát, Lithgowban, Sydney mellett 1978-ban.

A Nutella-napot 2007-ben Sara Rosso, egy olasz-amerikai blogger és Nutella-rajongó, úgy gondolta, hogy jár egy kiemelt nap kedvenc kakaós mogyorókrémének. 2013-ban a Nutella gyártója azonban beperelte őt a név jogosulatlan használatáért, de a közfelháborodás miatt később jobbnak látták ejteni a vádakat. 2015-től hivatalosan is a Ferrero-é a World Nutella Day köré gyűlt közösség.
Recept ajánló
- 1 szelet kenyér
- 1 kenőkés
- 1 üveg Nutella
Elkészítés:
Végy egy szelet kenyeret és egy kenőkést, majd jó alaposan kend meg a kenyeret a nutellába mártott kenőkéssel. A bátrabbak egy pohár tejjel kísérhetik eme remek étket.
Felesleges túlspilázni a dolgot, ennél jobb nem is kell! Jóétvágyat kívánunk!

Hozzászólások