A csontok megfelelő fejlődéséhez, az immunrendszerünk egészséges működéséhez, az autoimmun betegségek megelőzéséhez és 2020-ban a koronavírus kivédéséhez is az egyik lehetséges fegyver a D-Vitamin. Ma, azaz november 2-án van a hivatalos világnapja.
A D-vitamin egy gyűjtőnév, magába foglalja az összes zsírban oldódó vitamint. D-hormonnak is nevezi a szakirodalom, ugyanis a szervezetünk képes az előállítására, ha napfény éri. A felnőtt lakosság D-vitamin szintje az őszi hónapokra jellemzően drasztikusan lecsökken, hiszen egyre kevesebb a napsütéses órák száma, sokkal több időt töltünk zárt térben mesterséges fényben, így például a magyarok többsége biztosan alacsony vitaminszinttel tengeti az év végi napokat.

A szakértők javaslatára ezekben az időszakokban a táplálékkiegészítők hivatottak az élelmiszerek mellett a D-vitamin pótlására, amiből egy átlagos felnőttnek 2000 NE-et kell fogyasztania, egy csecsemőnek 400 NE-et, míg egy kisgyermeknek 600-1000 NE között van a megfelelő napi dózisa.
Sokan vizsgálták, de még mindig sok a kérdés
A D-vitamin szervezetre gyakorolt hatását számos kutatás igyekezett a lehető legszélesebb spektrumon felderíteni, azonban még most, 2020-ban is keveset tudunk arról, hogy mit tesz hosszútávon a testünkkel.

Ami bizonyos, hogy a csontok egészséges fejlődésének elengedhetetlen része, elősegíti a kalcium megfelelő felszívódását, és nélküle a fogak sem lehetnek épek. A csontjainknak (főleg kisgyermekkorban) és makulátlan mosolyunknak tehát nélkülözhetetlen segítsége a D-vitamin.
Sokan az immunrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlennek tartják, illetve az autoimmun betegségek esetén is kulcsszerepe lehet. Egy kutatás szerint, több génünket is befolyásolja a D-vitamin szintünk, így hatással lehet arra, hogy aktivizálódik-e életünk során nálunk autoimmun kórkép (ha erre van genetikai hajlamunk), vagy sem.
Ahogy arról már korábban beszámoltunk, számos nemzetközi kutatás szerint a koronavírus ellen is pajzsként szolgálhat, ha figyelmet fordítunk ennek a vitaminnak a rendszeres bevitelére. Bizonyítást még nem nyert a hatékonysága, hiszen jelenleg is folynak a témában a kutatások, de tény, hogy ártani biztosan nem tudunk azzal, ha az immunrendszerünket megerősítjük vele.

FONTOS
A táplálékkiegészítők mellett az alábbi ételeknek köszönhetően javíthatunk kicsit a d-vitamin szintünkön:
– zsíros halak
– belsőségek (pl.máj)
– tojássárgája
– olajos magvak
A leghatékonyabb még mindig az, ha a lehető legtöbb időt töltjük a szabadlevegőn és maradéktalanul kihasználjuk a napsütéses órákat arra, hogy “szívjuk magunkba” a napfényt, elősegítve szervezetünk d-vitamin termelését.
A szervezetünk tehát meg fogja hálálni, ha ezekben a borongós, depresszív napokban is megtámogatjuk kicsit. Akár azzal, hogy a szabad levegőn igyekszünk magunkba szívni a fényt, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor a reggeli mellé bevesszük azt a 2000 NE-nyi vitamint, hogy felvértezve álljunk a mindennapok okozta kihívások elé.
Hozzászólások