2025. december 26. péntek
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home DíszUDvar

Hasznos vizsgálat indult el az egyetemen

HajduPress Szerző HajduPress
2017/03/06
kategória: DíszUDvar
1 0
0
FacebookTwitterE-mail

A projekt célja a mikrobiom metagenomikai és metaproteomikai vizsgálata takarmányozás hatására gazdasági haszonállatoknál. A zöldség-, és gyümölcsfeldolgozó ipar nagy mennyiségű mellékterméket, úgynevezett passzírmaradványt termel, amelyek feldolgozása nagyrészt megoldatlan. Ezek az élelmiszeripari melléktermékek nagy mennyiségű, igen értékes bioaktív komponenseket (karotinoidok, antociánok, flavonoidok, likopin, stb.) tartalmaznak, melyeknek jótékony élettani (immunrendszert erősítő, antioxidáns, antibakteriális, anti allergén, rákellenes, stb.) hatása van, s amelyek egy részét az állati szervezet nem képes előállítani, tehát a táplálékkal együtt kell felvegyék. Ugyancsak gazdagok ezek a passzírmaradványok a prebiotikus hatású frukto-, és galakto-oligoszaharidokban, melyek a vastagbél mikrobiális flórájának kialakításában fontosak.

 
A projekt célja annak vizsgálata modern genetikai (új-generációs szekvenáláson alapuló metagenom vizsgálat, amely képes a vizsgált állatcsoportok béltraktusában élő összes mikroorganizmus azonosítására és relatív mennyiségük meghatározására), és proteomikai (multidimenzionális fehérje azonosítás kétdimenziós HPLC-t követő tandem tömegspektrometriai vizsgálattal, amely a mikroorganizmusok fehérjéinek azonosításán keresztül azok metabolikus aktivitására utal) módszerekkel, hogy a különböző takarmány-kiegészítők hogyan hatnak a bélflóra összetételére, illetve az állatok egészségi állapotára és gyarapodására. Vizsgáljuk továbbá azt is, hogy a bélflóra mikroorganizmusainak antibiotikum rezisztencia profilja hogyan változik ezeknek a takarmány-kiegészítőknek a hatására.

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Előző Cikk

Teljesen megváltozik Debrecen közlekedése: mutatjuk, hogyan

Következő Cikk

Dohnányi verseny: íme a nívódíjasok

KapcsolódóCikk

UD in rankings 2025
DíszUDvar

UD in rankings 2025

2025.12.22.
Válaszd most is a Debreceni Egyetemet!
DíszUDvar

Válaszd most is a Debreceni Egyetemet!

2025.12.18.
The Vietnamese Students Association donated 110,000 HUF to the Department of Pediatrics of the University of Debrecen
DíszUDvar

The Vietnamese Students Association donated 110,000 HUF to the Department of Pediatrics of the University of Debrecen

2025.12.17.
Következő Cikk

Dohnányi verseny: íme a nívódíjasok

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

2025.12.18.
Halálos közúti baleset történt az M4-esen

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

2025.12.21.
Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

2025.12.19.
Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

2025.12.22.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9390 Megosztás
    Share 3756 Tweet 2348
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8844 Megosztás
    Share 3538 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3274 Megosztás
    Share 1310 Tweet 819
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3219 Megosztás
    Share 1288 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • December 26-án a Csík Zenekar lép fel Debrecenben
  • Karácsony a digitális világban – ne posztolj, éld meg
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat – több mint 1600 gyermek karácsonyi kívánságát teljesítették
  • Szenteste 179 tűzoltói beavatkozás történt országszerte! Köztük néhány Hajdú-Bihar vármegyében is
  • A Debreceni Víztorony 62 éves
  • Agrometeorológia – A decemberi ősz nem tesz jót a földeknek
  • 2026-ban megduplázódik a családi adókedvezmény

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

%d