A Hungarikumok Gyűjteménye is bővült.
Döntött a Hungarikum Bizottság: a höveji csipkével és a pozsonyi kiflivel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye– írja az MTI. A bizottság mai sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter elmondta,
az egyedülállóan változatos höveji csipke eredete a 19. századig nyúlik vissza, és gyorsan hírnevet szerzett a Győr-Moson-Sopron vármegyei községnek. Az 1962-es brüsszeli világkiállításon aranyéremmel jutalmazták, 2017 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének része. A pozsonyi kifli a téli ünnepek hagyományos magyar süteményeként válhatott hungarikummá. Első receptje Czifray István 1830-ban megjelent Magyar nemzeti szakácskönyvéből ismert, 2012 óta a hagyományos különleges termék címet viseli.
A Magyar Értéktár is bővült, melyről a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos számolt be. V. Németh Zsolt közölte, hogy kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánították
a lángost, valamint a kubikusságot. Utóbbi magyar vándormunkás tevékenység, ami bár a gépek terjedésével elvesztette a jelentőségét, emléke máig él, Csongrád városa még szobrot is állított a kubikusoknak.
A Hungarikumok Gyűjteményét a kiemelkedő nemzeti értékeket tartalmazó Magyar Értéktár követi. Előbbibe 87, míg utóbbiba 150 nemzeti érték tartozik.










Hozzászólások