Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható szinte minden fontos szervrendszer károsodásával, ezért komoly fenyegetést jelentenek a globális egészségre – derült ki a témában eddig valaha készült legnagyobb tanulmányegyüttesből, amit a Guardian is közölt.
A szakemberek 104 kutatást összesítettek, hogy rávilágítsanak: az ultrafeldolgozott élelmiszerek komoly veszélyt jelentenek az egészségére. Összesen 12 betegség kockázatát növelhetik az efféle táplálékok.
A publikációt a The Lancet című tudományos folyóiratban jelentették meg, ahol a szerzők hangsúlyozzák: a kormányoknak „fel kell lépniük” és figyelmeztetésekkel, valamint még magasabb adóval is sújtani kellene az efféle termékeket, ezzel is támogatva az egészségesebb élelmiszerek felé fordulást.
A São Pauló-i Egyetem kutatója és a tanulmányok egyik szerzője, Carlos Monteiro úgy fogalmazott: az első vizsgálat kimutatta, hogy az ilyen élelmiszerek gyakorlatilag a test összes szervrendszerét károsítják.
„A bizonyítékok erősen azt mutatják, hogy az emberek biológiailag nem alkalmazkodtak ezek fogyasztásához”
tette hozzá a szakember.
Monteiro véleménye szerint az ilyen termékeket úgy reklámozzák, hogy azok helyettesítsék a feldolgozatlan élelmiszereket a mindennapjainkban, ezzel maximalizálva a gyártók profitját. Erre vezethető vissza az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának növekedése: az agresszív taktikák hatnak a potenciális vevőkre, és a cégek igyekeznek csökkenteni a tudományos vitákat és szabályozásokat a témában.










Hozzászólások