Idén február 21-23. között, tizenegyedik alkalommal rendezik meg Debrecenben az ingyenesen látogatható Mangalica Fesztivált, melynek a korábbi évekhez hasonlóan ismét a Kossuth tér ad otthont. A fesztivál középpontjában a néhány évtizeddel korábban még kihalással veszélyeztetett, hazánk egyetlen védett őshonos sertésfajtája és egyben egyik legfiatalabb saját fajtája, a mangalica sertés áll.
A fővárosban az első fesztivál 2008-ban volt, a Mangalica Fesztiválsorozat azonban 2010-ben országos szintű rendezvénnyé vált, addigra ugyanis a mangalicatermékek iránt az érdeklődés olyan nagy lett, hogy szükségessé vált Budapest mellett további, vidéki helyszíneken is megrendezni a fesztivált.
Az évről évre fejlődő fesztiválsorozat mára mangalicatenyésztőkkel, -termékgyártókkal, továbbá számos kézművessel, sajt-, tejtermék-, bor-, sör-, pálinka-, méz-, lekvár-, szörp-, olaj- és chilitermelővel, élőállat-bemutatóval, helyben sült tepertővel, mangalica street fooddal és kimagasló látogatószámával az ország egyik legnépszerűbb gasztronómiai fesztiváljává vált.
A rendezvényen a kiállítók egységes megjelenéssel, faházakban árusítanak. Külön kiemelendő az a példaértékű összefogás, melynek keretében a fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők támogatását, így szokássá vált minden rendezvényen, hogy kiemelt helyen termelői piacteret biztosítanak számukra, mely óriási sikert aratott a vásárlók és az így lehetőséghez jutó hazai kisgazdálkodók, családi vállalkozások között egyaránt.
A fesztivál további különlegessége a méltányos vagy becsületes kereskedelmi (úgynevezett fair trade) mozgalom képviselete. Az esemény kiváló lehetőséget biztosít a kilátogató érdeklődők számára a mangalicatenyésztőkkel valamint termékelőállítókkal, őstermelőkkel való közvetlen találkozásra. A fesztiválon kiállított termékeket a vásárlók a kereskedelmi láncok kiiktatásával, közvetlenül az előállítóktól vásárolhatják meg.
A látogatók biztosak lehetnek abban, hogy a rendezvény területén nem kapnak hamisítványt, ugyanis a termékek eredetét a fajtafenntartó tenyésztő egyesület, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) garantálja, a fesztiválon csak és kizárólag a MOE által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen.
Mangalica, az ehető nemzeti kincs
Mint ismeretes, a XIX. században a Kárpát-medencében kialakult mangalica sertés több mint 100 éven keresztül a világ legjelentősebb zsírsertése volt. Az 1800-as évek közepére alakult ki az egységes szerkezetű magyar mangalica, mely közel száz évig a magyar vidék meghatározó sertésévé vált. Robbanásszerű térhódításában jelentős szerepet játszott a kukorica elterjedése, valamint az, hogy nagyon jól alkalmazkodott az akkoriban újszerűnek számító iparszerű sertéshizlalási technológiákhoz. Négy színváltozata alakult ki, a szőke, a fekete, a vörös és a fecskehasú.
Mangalica sertésünk egyeduralkodása a II. világháborúig tartott. A háborús pusztítások, a fogyasztói szokások megváltozása, valamint az étolaj elterjedésének hatására az állományok mérete ezen időszakban jelentős mértékben lecsökkent. A fajta az 1960-as évekre szinte teljesen kiszorult a köztenyésztésből, egyedszáma párszáz kocára redukálódott.
Örömteli azonban, hogy a mangalica sertés védelme és génmegőrzése érdekében megtett intézkedéseknek, a nyújtott támogatásoknak valamint a fajta fenntartásáért felelős tenyésztőszervezet szakmai munkájának köszönhetően a mangalica sertés helyzete mára már stabilizálódott.
Védett őshonos sertésünk, mint ehető nemzeti kincsünk kiemelt jelentőségét bizonyítja, hogy ismételten megtalálta helyét a hazai és a nemzetközi piacokon egyaránt, továbbá kiválóan beilleszthető a napjainkban kiemelten kezelt célok közé, mint például a falusi turizmus növelése; a vidéki foglalkoztatás emelése; hagyományőrzés; a környezetbarát, egészséges és biztonságos termékek előtérbe helyezése; valamint öko, illetve bio élelmiszerek előállításának ösztönzése.
A szervezők bíznak abban, hogy a korábban kihalással fenyegetett mangalica fajta génmegőrzési és termékelőállítási sikertörténete, valamint a Debreceni Mangalica Fesztivál kiállítói által bemutatott állatok, termékek és szolgáltatásaik által a városi lakosságon túl a környező, s néha távoli országok figyelmét is felhívhatják hazánk védett őshonos haszonállatfajtáira, Magyarország hagyományaira, értékeire, továbbá ízletes élelmiszereire, ezáltal hozzájárulva a teljes állattenyésztési és termékelőállítási ágazat pozitív megítélésének megerősítéséhez.
Bővebb információk a fesztiválról: www.facebook.com/mangalicafestival, www.mangalicafesztival.hu.
Fotók: Miskolczi János










Hozzászólások