2025. december 22. hétfő
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home Életmód

Megkezdődött a világ legnívósabb gasztroversenye Budapesten

HajduPress Szerző HajduPress
2016/05/09
kategória: Életmód, Egyéb kategória
1 0
0
FacebookTwitterE-mail

Kiválasztották az alapanyagokat az első versenyfeladathoz a Bocuse d'Or résztvevői hétfőn a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás piacterén, a Hungexpo Vásárközpontban, és ezzel megkezdődött a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének programja.

    
A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjét kedden és szerdán, első alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban.
    
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Európa húsz országából érkezett séfeknek segítőikkel egy hal- és egy vadételt kell megalkotniuk a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt, dunai kecsegéből és annak ikrájából, illetve magyar gímszarvasból.
    
A versenyzőknek a halételhez csak a számukra biztosított piacról szabad beszerezniük az alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, zöldfűszereket, csírákat. A kontinensdöntő pikantériáját az adja, hogy három meglepetésfűszerből mindkét napra kisorsolnak egyet-egyet: a kedden versenyző tíz csapatnak a tárkonyt kell majd felhasználnia – emelte ki Hamvas Zoltán.
    
A vadételhez minden hozzávalót a csapatok hoztak, de szigorú szabályok írják elő, hogy melyik alapanyag mennyire lehet előkészítve – tette hozzá a verseny igazgatója.
    
Hamvas Zoltán hangsúlyozta: sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez "hosszú hónapok csatája volt" a francia szervezőkkel.
    
Beláthatatlan jelentőségű, hogy felkészülésük három-négy hónapja alatt a csúcsgasztronómia ilyen fontos képviselői magyar alapanyaggal kísérleteznek. A csapatok ugyanis hivatalosan négy-öt fősek, de például Széll Tamásnak Magyarországon legalább ötven séf látta a munkáját, és ez a többi csapatnál is hasonlóan történhetett – emelte ki a szakember.
    
Hamvas Zoltán hozzátette, a verseny valamennyi kapcsolódó eseményén kizárólag magyar borok kerülnek a poharakba. A szervezők a Kárpát-medencei fajtákra hívják fel a figyelmet, ezért a furmintra, a kékfrankosra és a kadarkára épül a borsor.
    
Kápolna Beáta, a Metro Magyarország ultrafriss beszerzési vezetője az MTI-nek elmondta, a vállalat jóvoltából a csapatok több mint kétszáz féle termék közül választhattak. A kiváló minőségen felül a Metro próbált ügyelni arra is, hogy a hazai és az importtermékek aránya azonos legyen, noha Magyarországon még éppen zajlik a szezonváltás – jegyezte meg.
    
A két fő hozzávaló, a szarvaspisztoly (egyben bontott gerinc és comb) és a kecsege is Magyarországról érkezett: az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft-től, illetve a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezettől – közölte Kápolna Beáta.
    
A Bocuse d'Or világdöntőjét 2017-ben rendezik meg Lyonban, a világ legjobb séfje címért a kontinensdöntők legjobbjai szállhatnak harcba.
    
Az európai döntőre húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre, közülük tizenegyen juthatnak ki Lyonba. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány pedig Szulló Szabina lesz.
    
A lelkes közönség előtt zajló verseny első napján sorrendben az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat, majd szerdán a holland, az olasz, az orosz, a svájci, a horvát, a francia, belga, a magyar, a dán és a svéd csapat készítheti el, majd mutathatja be a haltányért, majd a vadtálat. Az eredményhirdetést szerda este tartják.

(MTI)

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Előző Cikk

Anyját és testvéreit szurkálta össze egy 18 éves fiú

Következő Cikk

Megölte a fiát egy apa

KapcsolódóCikk

Kamionos demonstráció Budapesten: a fuvarozók a megemelt útdíjak ellen tiltakoznak
Egyéb kategória

Kamionos demonstráció Budapesten: a fuvarozók a megemelt útdíjak ellen tiltakoznak

2025.12.22.
Unokázós csalással szerzett pénzt szállított egy orosházi férfi
Egyéb kategória

Unokázós csalással szerzett pénzt szállított egy orosházi férfi

2025.12.22.
close up photography of a red and gold bow hanging on a christmas tree
Életmód

Sok mindent elárul rólunk, hogy milyen díszek kerülnek fel a karácsonyfára

2025.12.19.
Következő Cikk

Megölte a fiát egy apa

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

Veszélyessé vált a levegő minősége Debrecenben

2025.12.18.
Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

Budapest után Debrecenben is lehet ország- és vármegyebérlettel utazni

2025.12.16.
Halálos közúti baleset történt az M4-esen

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

2025.12.21.
Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

2025.12.19.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9388 Megosztás
    Share 3755 Tweet 2347
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8843 Megosztás
    Share 3537 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3273 Megosztás
    Share 1309 Tweet 818
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3218 Megosztás
    Share 1287 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • Csillag Születik – Dobogós helyen végzett a debreceni táncosokból is álló PSZD
  • Az első lakás megszerzése: hogyan találja meg új otthonát az ingatlanpiacon?
  • Hogyan válik láthatóvá a fejlődés az üzleti világban?
  • Gyorsfagyasztott szamócát hívott vissza a SPAR
  • Elhunyt Chris Rea brit énekes-zeneszerző
  • Karácsony előtti stressz: miért fáradunk el pont az ünnepek előtt?
  • Kamionos demonstráció Budapesten: a fuvarozók a megemelt útdíjak ellen tiltakoznak

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

%d