Kenyeret a világ szinte minden táján fogyasztanak valamilyen formában, eredete pedig szinte az emberiség megjelenésével tehető egyidejűvé. A római vezetők is kenyérrel próbálták a nép elégedettségét fokozni. A mai napon ezt az alapvető élelmiszert ünnepeljük és természetesen a sütőiparban dolgozókat, de nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik gondoskodnak arról, hogy ez az étel eljusson a földtől az asztalunkig.
Fehér, barna, teljes kiőrlésű, búza, rozs, magvas, kovászos vagy éppen gluténmentes? Napjainkban már dúskálunk a variációkban és számtalan lehetőség közül választhatjuk ki a számunkra legfinomabb pékárút.
Egyes felmérések szerint egy magyar ember éves szinten átlagosan 35-40 kg kenyeret fogyaszt, az egészségtudatos táplálkozás terjedésével ez az adat folyamatosan csökken.
2001-ben határozott úgy a Pékek Világszövetsége, hogy október 16-át jelölik ki a kenyér világnapjának. A céljuk az volt, hogy rávilágítsanak, a kenyérnek sokkal nagyobb szerepe van az életünkben, mint azt gondolnánk. A világnapot csaknem 30 országban ünneplik főként karitatív jelleggel, általában ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.
A kenyeret kulturális szimbólumként is használjuk, Magyarországon az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án van az új kenyér ünnepe is, ilyenkor kenyérszenteléseket tartanak. A hagyomány szerint az aratás utáni új búzából készült első kenyér előtt tisztelgünk. A népi kalendárium augusztust az Új kenyér havának nevezi.
A kenyér a Bibliában is fontos szerepet játszik, hiszen a keresztény vallás szimbólumai között is szerepel, Jézus testét jelképezi. Emellett mondák, eposzok, vallásos szövegek, asszír, egyiptomi, ógörög, valamint római írások is szólnak róla.
A kenyér minden korban értéket képviselt. Régen közösen sütötték meg az egész családnak egy hétre a kenyerét. Rengeteg mondás, babona és szokás tartozik az elkészítéséhez.




Szinte minden kultúrában a bőséget és a termékenységet szimbolizálja, hiszen, ha az adott év termése jó, akkor a belőle készült élelem is az lesz.
Ma már sokan alternatív alapanyagból készített kenyeret vásárolnak a hagyományos fehér lisztből sütött helyett. A boltok és a pékségek változatos, mindenki igényének megfelelő kenyereket kínálnak.
A kovászos kenyér jótékony hatásairól már korábban írtunk, akár otthon is megpróbálhatjuk elkészíteni családunknak ezt a finom élelmet.










Hozzászólások