Az aszály miatt nagyon rossz termés várható olajbogyóból. Ez drasztikusan felveri a termék árát, és az olívaolaj drágulása is megkezdődött.
Az aszály és az extrém hőség 2022-ben Európa-szerte hatalmas károkat okozott az olívabogyó-termelők számára – írja az Infostart a foodandwine.com alapján. Egyes becslések szerint csak Olaszország 37 százalékkal kevesebb olívaolajat tud előállítani a 2022-2023-as szezonban, mint az előző évben.
Globális léptékben mérve négyezer tonna a hiány, így nagyjából húsz százalékkal kevesebb olívaolajat tudnak majd előállítani, ami harminc, de akár ötven százalékos áremelkedést is eredményezhet.
Idehaza az egyik ismert olívaolaj-kiskereskedő is figyelmeztette a vásárlóit. “A Mediterráneumban tapasztalt szélsőséges aszályos időjárás 20 éve nem látott, rekord alacsony termést eredményezett; a termelők pánikszerűen áraznak, sokat (vagy nagyon sokat) emelnek, néha hetente egyre magasabb árakat küldve. Ez kombinálódik a megnövekedett energiaárakkal (feldolgozás, szállítás, tárolás stb.) Attól félünk, az olívaolaj az ára miatt az idén luxuscikké válik.”
Hozzászólások