Lassan az eperszezon végéhez közeledünk, ezért még most érdemes kipróbálni néhány receptet, ami ebből a finom gyümölcsből készül.

A tortákon, szörpökön és lekvárokon túl még számos dologra alkalmas az eper. Ízletes, szemet gyönyörködtető és nem utolsó sorban egészséges üdítő italt is készíthetünk belőle.
Aki jártas a bodzaszörp készítésben annak könnyebb dolga van, de aki még nem próbálta, annak javaslom az előbbi elkészítését is. Még jártunkban keltünkben találkozhatunk gyönyörűen virágzó bokrokkal. Érdemes olyan helyről begyűjteni a bodzát, ami nem túl forgalmas, hogy a növény ne legyen szennyezett.

A fermentálás egy ősrégi módszer, amellyel természetes úton tartósították az élelmiszereket, az eljárás során mikroorganizmusok (baktériumok, élesztők, penészek) lebontják az élelmiszer szénhidrátjait, ezért az íze és tápanyagtartalma is megváltozik
A fermentált zöldségek és gyümölcsitalok fogyasztásával egy egészen új világ nyílik meg előttünk és számtalan kreativitásra ad lehetőséget a konyhában. A legfontosabb pedig talán az, hogy ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztásával bélflóránk helyre áll, ezáltal egyre egészségesebbé válunk.
Íme a bodzaszörp epres változata:
*1 db 4 literes üveg
* 5-6 db virág
* 1 db citrom
* 1 evőkanál C vitamin (aszkorbinsav)
* 25-30 dkg cukor
* eper ízlés szerint
* kb. 3,5 l meleg víz.
A konyhában 20-25 fokon 4-7 napig érleljük. Amikor már pezseg, leszűrjük, üvegekbe töltjük és egész nap elfogyasztjuk hogy ne kelljen hűtőbe tárolni, mert hidegen fogyasztva, bármi lefagyasztja az emésztési folyamatainkat.
Itt egy másik bodzaszörp receptünk olvasható!










Hozzászólások