2025. december 27. szombat
  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • DíszUDvar
  • TrendFórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română
Nincs találat
Összes találat
hajdupress.hu
Home Életmód

Magyarország legjobbjai – Megjelent a Bocuse d’Or magyar csapatának sikerkönyve

Tóth Szilvia Szerző Tóth Szilvia
2023/04/24
kategória: Életmód, Belföld
5 1
0
Magyarország legjobbjai – Megjelent a Bocuse d’Or magyar csapatának sikerkönyve

Fotó: Tóth Bendegúz

FacebookTwitterE-mail
Januárban egy emberként ünnepelt a magyar gasztrovilág: Magyarország bronzérmes lett a világ legrangosabb szakácsversenyén, a 2023. január 23-án, Lyonban megrendezett Bocuse d’Oron. A sikerről a Magyar Bocuse d’Or Akadémia gondozásában hamarosan megjelenő kötet számol be, melyről a lyoni megmérettetésen, valamint a csütörtöki könyvbemutatón is résztvevő Tóth Bendegúzt, a magyar csapat egyik tehetséges fiatal segítőjét kérdeztük.
Tehetséges fiatalként kerültél be a Bocuse d’Or magyar csapatának felkészülésébe. Hogyan élted meg a versenyt?

Az igazat megvallva nagyon nagy megpróbáltatás volt, sokat kellett dolgozni, viszont úgy érzem megérte mert sokat tanulhattam, végeredményben tekintve pedig sokkal több volt a pozitív mint a negatív élmény, de áldozatot kellett hozni. Viszont az áldozat megtérült, mert sok olyan tapasztalatot szereztem ami kifejezetten segíti a pályámat, olyan dolgokat tanultam, amit nem vehetnek el tőlem. Nehéz volt, de nagyon megérte.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d‘Or Akadémia elnöke úgy fogalmazott, hogy sokan „öncélú gladiátorképzőként“ tekintenek a versenyre, melynek a könyv létrejötte pont az ellenkezőjét kívánja bizonyítani. Te ezt pályakezdőként hogyan látod, valóban „gladiátorképző“ a verseny, valamint annak folyamata?

Abszolút nem láttam vagy látom gladiátorképzőnek. Ez a megállapítás akkor lenne igaz, ha egy embert treníroznának minden alkalomra, de ez nem így működik. A versenyre való felkészülésbe nagyon sok diákot igyekeznek bevonni – így kerülhettem oda én is.

Amikor Magyarországon tartották a versenyt, akkor az esemény lebonyolítása során is sok diák találkozhatott, illetve dolgozhatott együtt Michelin-csillagos, nagy szakértelemmel rendelkező séfekkel.

Nagyobb távlatokból nézve pedig azért nem gladiátorképző, mert ha a versenyen jó eredményt ér el a csapat, akkor egy egész országnak a gasztronómiai hírnevét emeli meg a megmérettetés, nem pedig egy emberét. Jelen pillanatban nemcsak Dalnoki Bence eredményének, hanem Magyarország eredményének is örülünk.

Forrás: facebook.com/Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Hány diáktársaddal és milyen szerepkörökben vehettetek részt  a magyar csapat munkájában?

Napi szinten, az elejétől a végéig ketten vettünk részt a felkészülésen: mi közvetlen csapattagok voltunk, így mehettünk Lyonba is a magyar csapattal. De jöttek még más szakácstanulók is segédkezni, illetve az európai felkészülés volt jelentősebb, ahol a felszolgálást és az egyéb konyhai kisegítő műveleteket is magyar szakácstanulók látták el.

Fotó: Fekete Antonio
Mi vagy ki volt a legnagyobb inspirációd a verseny alatt?

Ezt szerintem nem lehet így meghatározni, minden jelenlévőtől borzasztó sokat tanultam.

Az én meglátásom az, hogy minél magasabb szinten van egy gasztronómiai szakember, annál sajátosabb stílust alakít ki magának, hiszen mindegyik szakember másban jó. Ez egyet jelent azzal, hogy ilyen egyszerűen nem lehet meghatározni, hogy kitől tanulja a legtöbbet az ember.

Az viszont biztos, hogy mindenkitől aki jelen volt sokat tanulhattam, hiszen nemzetközi mezőnyben tekintve is minden jelenlévőnek láthattuk a munkáját és annak folyamatait. A versenyen bemehettünk egészen a boxok közé, ahol az igazi munka folyt és ahova csak a csapattagok valamint a sajtó munkatársai léphettek be. Ott lehettem a felkészülésen is, ahol pedig mondanom sem kell, hogy ismert és profi szakemberekkel dolgozhattam együtt.

A könyvben szereplő receptek közül számodra melyik a legizgalmasabb, azaz van-e olyan recept ami különösen megragadta pályakezdőként a figyelmedet?

Mindegyik recept más és más, és más szinteken lehet elkészíteni őket. Fontos, hogy úgy vannak kialakítva, hogy egy nem feltétlenül szakmabeli otthon is el tudja készíteni őket, főleg a technológia valamint az alapanyagok jelenthetnek kihívást, a megvalósítás nem. Én a könyvben foglaltak közül leginkább a halas fogásokat kedvelem, az idei Bocuse d’Or-on is elkészített ördöghal receptje fogott meg igazán, hiszen annak a folyamatait láthattam testközelből is. De vannak remek receptek lazacra, pisztrángra valamint vadakra is.

A Best of Hungary nem titkolt célja, hogy bővüljön a magyar gasztronómiai látókör. Mit gondolsz, elérhető ez a célkitűzés?

Nagyon remélem, hogy igen. Ehhez azonban kell egy befogadóközönség is, aki vevő ezekre az információkra. A Bocuse Akadémia az összes vendéglátóipari szakiskolába és technikumba megpróbálja eljuttatni a Best of Hungary könyvet – legalább egy példányban. Ez az ottani pedagógusok segítségével rengeteg diákhoz eljuthat, akik a könyv által bele tudnak tekinteni ebbe a világba, remélhetőleg többeknek felkeltve az érdeklődését a csúcsgasztronómia iránt. Illetve a diákokon túl a könyvbemutatón is sok szakember kézhez kapta a könyvet.

Személy szerint reménykedem, hogy az országban minél messzebbre el fog jutni ez a könyv, minél több fiatal szakmabeli találkozik vele.

Megosztás:

  • Click to share on X (Opens in new window) X
  • Click to share on Facebook (Opens in new window) Facebook
  • More
  • Click to share on Reddit (Opens in new window) Reddit
  • Click to share on Telegram (Opens in new window) Telegram
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window) WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Related

Tags: Bocuse d'OrkönyvkönyvbemutatóKiemeltMagyarországszakácskönyv
Előző Cikk

Családbarát díjjal ismerték el a debreceni Hospice Terápiás Osztályt

Következő Cikk

Már lehet jegyet venni a Debrecenben forgatott vígjáték ősbemutatójára

KapcsolódóCikk

Hamarosan már kaphatók tűzijátékok
Belföld

Hamarosan már kaphatók tűzijátékok

2025.12.27.
413 tűzoltói beavatkozás történt karácsony három napja alatt
Belföld

413 tűzoltói beavatkozás történt karácsony három napja alatt

2025.12.27.
Frontális baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton
Belföld

Frontális baleset történt a Ferihegyi reptérre vezető úton

2025.12.27.
Következő Cikk
Már lehet jegyet venni a Debrecenben forgatott vígjáték ősbemutatójára

Már lehet jegyet venni a Debrecenben forgatott vígjáték ősbemutatójára

Hozzászólások

CIKKAJÁNLÓ

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

Halálos közúti baleset történt az M4-esen

2025.12.21.
Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

Fának csapódott egy személyautó Berettyóújfaluban, a mentőket is riasztották a helyszínre

2025.12.22.
Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

Kigyulladt egy családi ház Mikepércsen

2025.12.19.
Rendőrség – „ébresztő” ellenőrzések a 42-es főúton

Rendőrség – „ébresztő” ellenőrzések a 42-es főúton

2025.12.26.

ROVATOK

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

KÖVESS MINKET

NÉPSZERŰ

  • Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    Elhunyt Babik Barbara televíziós szerkesztő-műsorvezető

    9390 Megosztás
    Share 3756 Tweet 2348
  • Lángolt egy hotel Nyíradony- Tamásipusztában

    8844 Megosztás
    Share 3538 Tweet 2211
  • Húsevő baktérium végezhetett Vadász Zsolttal

    3274 Megosztás
    Share 1310 Tweet 819
  • Meghalt Varga Zita, a Debreceni Egyetem GDPR Központ vezetője

    3219 Megosztás
    Share 1288 Tweet 805
  • Tizenketten tűntek el Debrecenben a múlt héten

    3144 Megosztás
    Share 1258 Tweet 786
hajdupress.hu

HajduPress - Lapozz a Hírekben!

Kövessen minket a közösségi médiában:

Legfrissebb hírek

  • A Revolut után a CoinCash is leállította kriptovalutás szolgáltatásait Magyarországon
  • Meghalt Perry Bamonte, a The Cure gitárosa
  • A 2025-ös év szuperhősfilmes szempontból
  • Petike visszatért
  • Hamarosan már kaphatók tűzijátékok
  • Ragadozómadarak fészkeit térképezik fel a Nagyerdőben
  • A Google új funkciót vezet be, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megváltoztassák Gmail-címüket

Rovatok

  • AlföldTv
  • Életmód
  • Üzlet
  • Belföld
  • DíszUDvar
  • Deutsch
  • Egyéb kategória
  • English
  • gazdaság
  • Könyvespolc.On
  • Külföld
  • Kult
  • Régió
  • Română
  • Sport
  • Színes
  • Tech
  • TrendFórum
  • Tudomány

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Iratkozzon fel levelezőlistánkra, hogy elsőként értesüljön legfrissebb híreinkről!

  • Impresszum
  • Médiaajánlat
  • Szerzői jogok
  • Felhasználói feltételek
  • Adatkezelés

HajduPress © 2025 Minden jog fenntartva.

Nincs találat
Összes találat
  • Régió
  • Belföld
  • Külföld
  • Sport
  • Kult
  • Üzlet
  • Díszudvar
  • Trendfórum
  • ALFÖLD TV
  • English
  • Deutsch
  • Română

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Discover more from hajdupress.hu

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

 

Loading Comments...
 

    %d