Mint azt a HajduPress is megírta, szeptember elején új rendelet jött ki, mely szerint a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. Ismert, hogy a vírusjárvány egyébként is megrázta a szolgáltatói iparágat, s a vendéglátós szakma munkaerőhiánytól szenved, az ágazat képviselői értetlenül álltak az új rendelet előtt és tiltakozásukat fejezték ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé.
A rendelet lényege, hogy míg korábban elég volt, ha egy-egy konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállalónak nem volt szüksége szakképesítésre. Ezen változtattak szeptembertől, azonban a minisztérium az egyeztetések után visszavonta a szabályt.
Kedden este megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a képesítési kötelezettség nem vonatkozik: „a forgalmazás helyén előállított grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal, lángos-, palacsintafélék, meleg és hideg szendvicsfélék, valamint az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok” elkészítésére és felszolgálására.
A közlönyben az áll, hogy az olyan más területeken dolgozóknak, akikre mégis vonatkozik a szakképesítési szabály, csak jövő év végéig kell megfelelniük.










Hozzászólások